Új KATA regisztráció kell 2022 augusztusban.

KATA beállítás 2022. szeptember 1
KATA beállítás 2022. szeptember 1

Azoknak akik „maradnak” KATÁ-sok (újKATA, de én csak úgy hívom privátKATA) újra kell regisztrálni az új KATA alá augusztus folyamán (még szeptemberben is lehet visszamenőleg szeptember 1-re – van aki ezt a kivárást ajánlja).

Ezzel megszűnik az eddigi KATA jogviszony (automatikusan, nem kell bejelenteni, nem is javaslom, mert félre érthető lehet). Elvben záró bevallást kell adni (törvény szerint, adózási mód váltás). Helyi adó átalány II. fél év ?

Létrejön az új KATA jogviszony. Szeptember 1-től immár csak magánszemélyeknek lehet számlázni (mínusz a taxisok). Figyelem elvben ha véletlenül még is cégnek számlázok, automatikusan megszűnik a KATA jogviszony (szélsőséges esetben akkor is ha stornózzuk a számlát, bár vitatható ha nem adtuk ki a kezünkből). Ezért a programba bekerült egy beállítási lehetőség azoknak akik KATA-zni akarnak. Ez igyekszik figyelmeztetni, ha a meglévő partner listából céget választ ki (adószámos vevőt), vagy csak rutinból cégnek akar számlázni valaki. Nem zárja ki és nem minden körülmények között tudja a program magától eldönteni hogy a beírt név az magánszemély vagy cég (ha nincs kitöltve az adószáma a megfelelő rovatban). A KATA módnál a program felajánlja a partner lista átállítását is, a meglévő partnerek esetében, ha az adószám ki van töltve akkor megszűntre teszi. Ez persze csak akkor segít, ha a számlázásnál a kiválasztáskor a partner lista aktuálisokra van szűrve.
Ezt a beállítást a taxi-s vállalkozónak nem kell megtennie és akkor nem fog figyelmeztetni a program minden alkalommal.

De lehetőség van arra is hogy tisztalappal új számla tömböt nyissunk (profil és partner lista tisztítás), így minden magán személy új partnerként kerül be, nincs esély sem a véletlen kiválasztásra, korábbi számla ismétlésre stb.

Van még egy érdekes következmény, ez az eddig kiállított számlák esetleges javítása. Erre csak augusztus végéig van lehetőség utána már nincs. Ugyan így a céges előleg számlákat is ki kell vezetni. Pontosabban jogértelmezés kérdése, mert többször is új vállalkozásként hivatkoztak az új KATA regisztrációra, így elvben akkor minden meglévő nyitott számlát rendezni kell augusztus 31.-ig (a privátKATÁ-sok elvben maradnak ugyan azon az EV adószámon amin voltak, de cégnek már nem számlázhatnak még javítást sem).

Akik nem maradnak a KATA-ban azoknak javasoljuk az évváltás funkcióval az évközi új számlatömb nyitását. Például \invoatalany\2022 mappa névvel ahol a könyvtár neve egyben jól láthatóan utal a funkciójára is.

A programot csak e emiatt elvben nem kell cserélni, de figyelem, ha új adószám van azt regisztrálni kell. Várhatóan az első 8 számjegy nem változik (a többi is csak akkor ha áfa kör is változik), így elég csak a cégadatokban javítani az utolsó három számjegyet. Az első nyolc akkor változhat, ha eddig Bt volt most kényszerűen EV lesz stb.).

A bejelentéshez (2022.07.25) még csak az eddigi KATA regisztrációs felület látható.

2022.07.29 felkerült egy NAV tájékoztató a KATA változásról. Figyelem augusztusban még további végrehajtási rendeletek jelenhetnek meg (sok apróság tisztázatlan még).

A tanácsadók jelenleg azt tanácsolják, hogy aki marad a privátKATA-ban az ne kapkodja el a regisztrációt, az esetleges változások miatt.