SARZS (lot vagy BATCH number) alapú szállítólevél és számla kiállítása.

SARZS napló és készlet vezetés lehetővé teszi mind a kijelöléses, mind a kikészítés alapú tétel felvitelt. Mind a szállító levél kiadás mind pedig a számla kiállítás tudja a SARZS adatokat kezelni.

Beírható közvetlenül a SARZS szám például ha még nem volt bevételezve, vagy kiválasztható a SARZS naplóból vagy a SARZS készletből is. Amennyiben előbb kiválasztjuk a terméket akkor a SARZS napló már eleve arra leszűrve jelenik meg időrendben. Praktikusabb azonban a SARZS azonosítóra kigyűjtött készlet, mert csak a raktáron lévő jön fel főleg ha egy termékből nagy a készlet forgás.

Ha nem választunk előre terméket csak felhívjuk valamelyik SARZS listát, akkor az ott kiválasztott sor alapján a termék is felkínálásra kerül a tételen.

SARZS megadása számla tételen.
SARZS megadása számla tételen.

A SARZS beírás megadása után a SARZS mező melletti gombbal vagy az Alt és Z gombra felkínálható a szöveges megjegyzésbe, ha olyan nyomtatványt használunk amin nincs SARZS rovat eleve. A legtöbbön nincs, így más listákon is ahol a tétel megjegyzés látható a SARZS követhető lesz. Ezért a használata javasolt.

A rendben gombra a SARZS készlet is frissül, így akár már a következő tételen is csak a még raktáron lévő SARZS-ok látszanak. Ez főleg akkor érdekes ha az előző SARZS-ból már nem volt annyi raktáron, mint amennyit a bizonylaton ki akartunk adni. Ekkor ugyan azt a terméket a maradék mennyiséggel még egyszer fel kell vinni másik SARZS-zsal.

Használható úgy is a program hogy árukísérő lapon lévő SARZS számot vonalkód olvasóval leolvassuk. Ez főleg akkor fordul elő, ha a raktáros a hozzáférhetőség alapján vesz elő terméket és az kerül be a bizonylatra. ekkor a már betárolt SARZS azonosító alapján a program a termék adatokat is felkínálja. Ez akkor érdekes ha a raktáros vagy közvetlenül a vevő készítette ki a szállítmányt. Ekkor bele kell bökni a SARZS mezőbe vagy az Alt és Z betű lenyomásával oda menni, majd a vonalkód olvasóval beolvasni az árukísérő lapról a SARZS számot.

Amennyiben a kiválasztott SARZS-ból nincs annyi a gép szerint mint ami tételen megadásra került, figyelmeztet a program, de megengedi rögzíteni, mivel kisvállalkozásoknál előfordulhat a prompt kiszállítás a beérkezés adminisztrálása előtt.

Szállítólevél kiállítás SARZS készlet alapján.

A SARZS készlet lista beállítása.

Javasolt a rendezettséget időrendbe állítani. Ha olyan termékünk van aminek lejárati ideje van akkor értelem szerűen a szerint. A rendezettség beállítható mind a fülek választásával, mind a jobbra fent látható nevesített sorrend mutatóval. Az ott lévő tanító gombbal azt is megtaníthatjuk a programnak, hogy ne csak most ideiglenesen legyen ez a rendezettség, hanem ha legközelebb fel jön ez a lista akkor is. Ez felhasználó függő, így ha másik kezelő használja neki adott esetben más sorrend a jó és az is megtanítható. Kinek kinek magának kell optimálisra beállítania.

SARZS tétel napló termékenként lejárati dátum szerint.
SARZS tétel napló termékenként lejárati dátum szerint.

A SARZS készlet nem fedi a valóságot.

Ellenőrizni kell, hogy a készlet számítás alapja (egyenleg rendezés) ki van e jelölve. A SARZS készlet számítás is legyen bejelölve. Lásd képen.

A készlet vezetésnél (egyenleg számítás) legyen bejelölve a SARZS is.
A készlet vezetésnél (egyenleg számítás) legyen bejelölve a SARZS is.

A SARZS képek az INVO ügyvitel csomagból valók.

Bt.