Számla készíto programok
 


PRECÍZ SZÁMLÁZÁS+RAKTÁROS program
Évváltás 2015-> 2016

Az ingyenes évváltás csak egy segéd program nem jelent program frissítést !
A program frissítés megrendelhető: FRISSÍTÉS

Az oldal tartalomjegyzéke:
- Ingyenes évváltó program letöltése
- Tudnivalók (zárókészlet)
- Hibajelzés kezelése
- adatmentés

Letöltések
  FIGYELEM! Ha több modullal is rendelkezik csak egy TELEPI.exe-t töltsön le, az minden telepített program évváltását elvégzi (egyedül ikont nincs joga csinálni, azt kézzel kell a többi programhoz akkor kihúzni)

  Online nem telepíthetőek a programjaink, azokat le kell tölteni (javasolt az asztalra) és feltelepíteni a helyi merevlemezre!
Letöltés : jobb egér gombbal kattintson a telepit.exe feliratra és válassza a "cél mentése más néven.." menüpontot, majd ott válassza ki az asztalt.

PRECÍZ SZÁMLÁZÁS+RAKTÁROS (utolsó frissítés: 200912.01)
Letöltés : [ telepit.exe ] (1,68 Mbyte)

 Amennyiben az új évet fizikai leltárral kezdjük, az Évváltás program lefuttatásán (majd a leltáron és annak felvitelén - raktár bevétjegy) kívül más teendőnk nincsen.

  Ha viszont az előző év zárókészletével akarjuk nyitni az új évet, akkor a letöltött Évváltó program indítása előtt a következőket kell megtennünk:

Raktár zárás 2015

  Egy FÁJL fömenü RENDEZÉS->KILÉPÉS után újra indulva a Készlet rendezés menüpontjával számíttassuk újra raktárkészleteinket [RAKTÁR fömeü / KÉSZLET RENDEZÉS (EGYENLEG) menüpont]. A készletnaplón a rendezetlen tételeket (rosszhelyre könyvelt tételek stb.) hozzuk helyre, hogy valós(ágközeli) zárókészletünk legyen. Ekkor lehet leltározni.

Leltár 2015december 31

  Akik az évet fizikai leltárral zárják, azok - javasolt raktáranként - egy raktár bevétjegyen tudják felvenni a leltár eltérést. A leltár felvételét több lista is segíti. Attól függően hogy tulajdonosi vagy alkalmazotti leltár történik. Javasolt a mennyiségek és értékek nélküli készlet lista (tipikusan ha érdekelt alkalmazott végzi a leltárt) nyomtatása, például a termékek lista név vagy kód szerint. Amennyiben tulajdonos vagy a készletben nem érdekelt alkalmazott végzi a leltározást akkor gyorsabb és egyértelműbb a [RAKTÁR fömenü - RAKTÁRANKÉNTI KÉSZLET almenüpontban] úgy hogy a szűrésben mindenre legyen állítva, mert akkor minden termék látszik ami megfordult hivatalosan a raktárban, ha mégis olyan fordul elő ami nincs a listán akkor azt hozzá kell írni. Ebben az esetben elég csak pipálni a mennyiségeket és mellé írni a valós mennyiséget illetve az eltérést (ez útóbbit kell csak a gépre is rögzíteni) Az eltérés géprevezetésére egy raktárbevétjegyet vagy raktárközi bizonylatot nyissunk (praktikus raktáranként külön külön) ahol a partnernévnek válasszuk ki a partner listából a leltár nevűt (ha nincs vegyük fel 1-es árkategória jelzéssel, általában a megszüntek között szokták tartani) dátumnak állítsuk be 2015december 31-et és adjuk hozzá tételként az összes eltérő terméket. Amiből többlet van azt pozitiv mennyiségként, amiből hiány volt azt negatív mennyiségként. A könyvelő döntése szerint a többletet vagy utolsó beszerzési áron - lásd 1-es árkategória ha vezetik a termék kartonon az utolsó beszerzési árat, vagy mérlegelt átlagáron kell feltüntetni. Útóbbi esetben javasolt raktárbevétjegy helyett raktárközi bizonylaton felvenni a leltárt (csak újabb programok esetében) ahol a honnan egy fals leltár nevű cégbe nem számító raktár lehet és a cél a leltározott raktár (ekkor a program automatikusan a mérlegelt átlagárat számítja ki készlet redezéskor erre a bizonylatra).
   A leltár eltérés rögzítése után futtasuk le a [RAKTÁR fömenü / KÉSZLET RENDEZÉS (EGYENLEG) menüpont]
   Figyelem a [RAKTÁR fömenü LELTÁR almenüpont ] a könyvelés részére történő már rendezett valós készletet tartalmazó jelentés - csak lezárt időszak alapján az aktuális utolsó állapotot tükröző aláíró ív.
  Ha a fentiek szerinti sorrendben jól vittük fel a leltár eltérést akkor az így kapott leltáríven minden mennyiségnek egyeznie kell a kézi leltár adataival - ezért praktikus a valós mennyiséget és nem csak az eltérést felrögzíteni.

Zárókészlet az új évnyitójába.

  A 2015évben [Raktárankénti készlet] menüpontban, a névszerinti listán egy raktárat kiválasztva a [Zárókészlet export] gombbal tudjuk kiexportálni a zárókészleteinket az évváltó program részére. Régebbi programoknál ezt csak raktáranként egyesével tudjuk megtenni, a frissebbeknél a [Mind] gombot megnyomva az összes raktárunk zárókészlete exportálódik.
  Futtassuk le az Évváltás programot, amely az kiexportált készleteinket is viszi magával az új évbe.

  Évváltás indítása előtt lépjünk ki a programunkból! 

 

Az Évváltás parancsikonnal (piros napocska) segítségével végezhetjük el az évváltást.
   A forrás és cél könyvtárak megadása után a program másolja át a
2016-os könyvtárba a szükséges fájlokat. A forrás könyvtár a 2015-os program ablakának fejlécében olvasható (jellemzően C:\PSS8\ 2015\), a felajánlott cél könyvtár pedig az eggyel nagyobb évszámú, tehát \ 2016 lesz.
Alul nyomjuk meg a "Program és törzsadatok másolása" gombot, amely után egy parancssori ablakban a másolás alatt álló fájlok listája fog futni. Itt leszenk nem másolt fájlok, mivel legtöbben nem használnak minden nyilvántartást. A PSS8.hlp fájl másolásánál látszólag leáll, de ez csak a nagy mérete miatt van (Egy jótanács: ha már jól ismerjük a programot ez kitörölhető a kisebb hely foglalás és a gyorsabb működés érdekében)
   Régebbi programoknál ahol még nem volt AFAK4.dat fájl ott a végén hibát jelezhet az évváltó program, ezt nyugodtan lépjük át.

 

  Sikeres másolást követően kiléphetünk az Évváltás programból és a Windows asztaláról elindíthatjuk a 2016-es programot. A [FÁJL] főmenü [RENDEZÉS -> KILÉPÉS] almenüpontjának megnyomása után törlődnek az indexfájlok. Ezután módosíthatjuk az [ALAPBEÁLLÍTÁSOK] -> [ BIZONYLAT AZONOSÍTÓK ] (régebbi programoknál SZÁMLAFEJ vagy BIZONYLATFEJ ) menüpontjában az induló bizonylatszám elő-és utótagját, hogyha szükséges, és már írhatjuk is az első számlát. Az újabb programokban az induló beállítások között a könyvelési év is beállítható (jobb egérgombos gyors dátum felkínálás ez alapján történik)
  Az Évváltás telepítő programot feltétlen töröljük le, mert újbóli használatával felülírhatjuk ezévi adatállományunkat!
  A tavalyi Precíz program indító ikonjait pedig tegyük át egy pld. "Precíz 2015" nevű mappába, nehogy valaki abban kezdjen el bizonylatot írni! Több cég egy gépen esetében értelem szerűen ez Cég1_ 2015Cég2_ 2015nevű mappa legyen, ahol a cég helyére egy rövid a cégre utaló név kerüljön.

Nyító készlet az új évben.

   Az új év programját elindítva "FÁJL" főmenü [RENDEZÉS -> KILÉPÉS] menüpontjának megnyomása után újraindulva nyissunk meg egy új Raktárbevét jegyet. A bizonylatfej ablakban alul nyomjuk meg a [Tétel import] gombot. Egy új ablakban megjelennek a tavalyi raktáraink (vagy amennyi volt) és azok zárókészletei. Az elsőt válasszuk ki, ezzel a tételsorok beimportálódnak a bizonylatfej oldalra. Itt partnernek vegyünk fel egy technikai nevet (pld. Indulókészlet, Nyitókészlet, stb), dátumnak írjuk be 2015december 31-et (javasolt az időszakos analitikák miatt). Ezzel létrejött egy olyan nyitó bizonylat ami szabadon karbantartható (például ha január 1-vel fizikai leltárral indulnak, ahhoz igazítható - arra figyeljünk oda, hogy ekkor a leltár eltérés nem lett bizonylatolva - könyvelés - azaz az előző évi záró eltér az új évi nyitótól)
  Praktikus minden raktár induló készletét külön raktárbevét jegyre felvinni, mert ez a későbbi készletelemzést könnyíti meg (partnernévbe praktikus a bizonylat fejlécben beírni a raktárra utaló nevet vagy kódot, hogy a bizonylatlistán is azonnal látszódjon).
  Az esetleges készletkorrekciót célszerű egy külön bevétjegyen +/- előjelű mennyiségekkel megadva végrehajtani, hogy az indulókészletünk valóban egyezzen a raktárkészletekkel (még évváltás előtt) - lásd leltár feljebb.

  Végezetül a TELEPIT.exe és az Évváltás 2015-> 2016ikonokat töröljük le az asztalról nehogy véletlenül újra elinítsuk azokat. Több cég, azonos program, egy gépen estében a telepít exet csak az utolsó évváltás után töröljük le.

  A rendszeres adatmentésről továbbra se felejtkezzünk el! A program floppy-s adatmentése a lemez kis kapacitása és sérülékenysége miatt 2005 januárjától már nem támogatott. Javasoljuk, hogy a program teljes könyvtárát írják ki CD-re DVD-re, vagy USB memóriára. Ezek sokkal nagyobb biztonságot adnak a floppy-nál, amit a mára nagyszámban használt mobiltelefonok, vagy egy mágneses fém tárgy bármelyike könnyedén törölni tud.
  Amennyiben szükséges eszközök hiányában csak a floppy-s mentésre van lehetőségünk, a program könyvtárában lévő "Adatment.exe"-t jobb egérgombbal húzzuk ki az Asztalra és így készítsünk neki indító ikont (csak a régi programjainknál működik).

 
   

Hibajelzés
Windows XP rendszer alatt előfordulhat, hogy másolás előtt a következő hibaüzenetet kapjuk:

Kattintson a képre a teljes mérethez!

Ez esetben mentsük le az egér jobb gombjának "Cél mentése más néven..." menüpontjával az alábbi két kis fájlt a c:\Windows\System32\ könyvtárba, ha nem lennének ott ilyenek (ha van ne írjuk felül !!!).
- autoexec.nt
- config.nt

Ezután kezdjük újra az évváltó program futtatását.

  Ha létezik ott ez a két fájl, ne írjuk felül azokat, mert más probléma állhat fenn, pl. nem elegendő rendszer-jogosultság, a windows xcopy programjának elérhetetlensége stb. Azonban ideiglenesen átnevezhetjük ezeket és úgy bemásolva a két fájlt hajtsuk végre az évváltást. Majd töröljük ki és nevezzük vissza az eredetit.

Korábbi év helye (főleg több cég egy gépen esetében fontos)

  Indítsuk el a 2006-os programot, abban a fömenü sor felett a kereten látszik a program neve és utánna a telepítés helye. Ez nem lehet olyan könyvtárnév ami szünetet tartalmaz (pld.: "Program fájlok", vagy "Dokuments and settings", ezek a könyvtárak amúgyis más célra vannak, nem könyvelési adatok tárolására) és a gondok elkerülése véget praktikus, ha csak nyolc karakteres és ékezetes betűket sem tartalmaz.

 

 
[ segítség ] [ demók ] [ termék ismertetők ] [ megrendelés ] [ letöltések ] [ árjegyzék ] [ regisztráció ] [ viszonteladóknak ] [ boltok ] [ címlap ]
* Bolti vásárlás esetén egyszer használatos műanyag csomagolásban van a termék (lásd doboz fotók),
  közvetlenül a gyártótól (jelen weblap) megrendelés esetén környezetbarátabb módon DVD-tokban szállítjuk.
 
 

Utolsó módosítás: 2009.12.01