Számla készíto programok
 


PRECÍZ RAKTÁROS program
Évváltás 2015-> 2016

Az ingyenes évváltás csak egy segéd program nem jelent program frissítést !
A program frissítés megrendelhető: FRISSÍTÉS

Az oldal tartalomjegyzéke:
- Ingyenes évváltó program letöltése
- Tudnivalók
- Hibajelzés kezelése
- Készlet zárás - leltár - készlet nyitás.
- Leltározás
- Nyitókészlet

Letöltések
  FIGYELEM! Ha több modullal is rendelkezik csak a listán előbbre lévőt töltse le, vagy várja meg a névre szóló változatot (két ünnep között mindenkinek megküldjük akinek volt nálunk emailcíme megadva)!

  Online nem telepíthetőek a programok, azokat le kell tölteni (javasolt az asztalra) és feltelepíteni a helyi merevlemezre!
Letöltés : jobb egér gombbal kattintson a telepit.exe feliratra és válassza a cél mentése menüpontot, majd ott válassza ki az asztalt.

PRECÍZ RAKTÁROS évváltó program
Letöltés : [ telepit.exe ] (1,68 Mbyte)

Miért és kinek szükséges évet váltania?
   A programokban évet váltani nem feltétlen muszály. Akinek éves szinten párszáz bizonylata keletkezik, és nem ragaszkodik az új évben az 1-től induló számlasorszámhoz, annak nem is érdemes. Neki csak a számla azonosítóba tett a sorszámot megelőző vagy kővető (elő- vagy útótag) lévő évszámot kell módosítania (ha tartalmaz egyáltalán), így a számlasorszámozás folyamatossága biztosított. Más teendője nincsen, lehet az újabb bizonylatot írni.

   Akinek viszont ezres nagyságrendű bizonylata keletkezik egy évben, annak a gyorsabb adatkezelés miatt érdemes új "számlatömbbel" kezdenie az évet.
   Az évváltás program mérete kb 2 Mbyte, ezt kell letölteni programtól függően a fenti linkek valamelyikéről a helyi merevlemezre. Internet Explorer esetében kattintson a programjával egyező nevű feliratra az egér jobb oldali gombjával. A felbukkanó menüből a "Cél mentése más néven..." menüpontot kell kiválasztani. A mentés helyének megadható pl. az Asztal (javasolt, mert ikonja is lesz azonnal), vagy valamely ideiglenes könyvtár, ahonnan majd a sikeres évindítás után ez a telepítő program törölhető.
   Mint minden újdonság indítása előtt, most is javasolt előbb CD-re, DVD-re vagy más eszközre (de legalább helyben - "Sajátgép" ablakban) mentést csinálni a \PSS8\XXEV könyvtárról (vagy ahova telepítették). Ha más könyvtárba telepítette vagy többcéges rendszert használ, a letölthető leírást olvassa el figyelmesen!
   Hogy jelenleg honnan fut a program, azt az elindítása után a főmenüsor felett az ablak keretére írva a program neve után lehet látni. Ha netán szóközt is tartalmaz valamelyik könyvtárnév (tipikusan c:\Program files), akkor onnan tegyük át (akár ideiglenesen, de legjobb, ha véglegesen) a teljes PSS8 könyvtárat a merevlemez meghajtó gyökerébe (C:\PSS8), ugyanis az XCOPY parancs a könyvtárnévben lévő szünetnél megáll.
   Amennyiben hálózati meghajtón van a számlázó programunk, akkor célszerű azt lementeni valamely munkaállomás merevlemezére, és ott elvégezni az évváltást. Sikeres évváltás után az új év könyvtárát másoljuk fel a szerverre és minden munkaállomáson készítsünk neki új indító ikont.
   Telepítés előtt lépjünk ki a számlázó programunkból!  Az Évváltás parancsikonnal (piros napocska) segítségével végezhetjük el az évváltást.
   A forrás és cél könyvtárak megadása után a program másolja át a 2016évi könyvtárba a szükséges fájlokat. A forrás könyvtár a 2015évi program ablakának fejlécében olvasható (jellemzően C:\PSS8\ 2015\), a felajánlott cél könyvtár pedig az eggyel nagyobb évszámú, tehát \ 2016lesz.
Alul nyomjuk meg a "Program és törzsadatok másolása" gombot, amely után egy DOS-ablakban a másolás alatt álló fájlok listája fog futni.

Hibajelzés
Windows XP rendszer alatt előfordulhat, hogy másolás előtt a következő hibaüzenetet kapjuk:

Kattintson a képre a teljes mérethez!

Ez esetben mentsük le az egér jobb gombjának "Cél mentése más néven..." menüpontjával az alábbi két kis fájlt a c:\Windows\System32\ könyvtárba, ha nem lennének ott ilyenek (ha van ne írjuk felül !!!).
- autoexec.nt
- config.nt

Ezután kezdjük újra az évváltó program futtatását.

Ha létezik ott ez a két fájl, ne írjuk felül azokat, mert más probléma állhat fenn, pl. nem elegendő rendszer-jogosultság, xcopy program elérhetetlensége stb.

  Sikeres másolást követően kiléphetünk az Évváltás programból és a Windows asztaláról elindíthatjuk a 2016évi programot. A [FÁJL] főmenü [RENDEZÉS -> KILÉPÉS] almenüpontjának megnyomása után törlődnek az indexfájlok. Ezután módosíthatjuk az [ALAPBEÁLLÍTÁSOK] -> [ BIZONYLAT AZONOSÍTÓK ] (régebbi programoknál SZÁMLAFEJ vagy BIZONYLATFEJ )menüpontjában az induló bizonylatszám elő-és utótagját, hogyha szükséges, és már írhatjuk is az első számlát.
  Az Évváltás telepítő programot feltétlen töröljük le, mert újbóli használatával felülírhatjuk ezévi adatállományunkat!
  A tavalyi Precíz program indító ikonjait pedig tegyük át egy pld. "Precíz 2015" nevű mappába, nehogy valaki abban kezdjen el bizonylatot írni! Több cég egy gépen esetében értelem szerűen ez Cég1_ 2015Cég2_ 2015nevű mappa legyen, ahol a cég helyére egy rövid a cégre utaló név kerüljön.

  A rendszeres adatmentésről továbbra se felejtkezzünk el! A program floppy-s adatmentése a lemez kis kapacitása és sérülékenysége miatt 2005 januárjától már nem támogatott. Javasoljuk, hogy a program teljes könyvtárát írják ki CD-re DVD-re, vagy USB memóriára. Ezek sokkal nagyobb biztonságot adnak a floppy-nál, amit a mára nagyszámban használt mobiltelefonok, vagy egy mágneses fém tárgy bármelyike könnyedén törölni tud.
  Amennyiben szükséges eszközök hiányában csak a floppy-s mentésre van lehetőségünk, a program könyvtárában lévő "Adatment.exe"-t jobb egérgombbal húzzuk ki az Asztalra és így készítsünk neki indító ikont (csak régi programoknál).

 

Készlet zárás - leltár - készlet nyitás.

 Amennyiben az új évet fizikai leltárral kezdjük, az Évváltás program lefuttatásán (majd a leltáron és annak felvitelén - raktár bevétjegy) kívül más teendőnk nincsen.

  Ha viszont az előző év zárókészletével akarjuk nyitni az új évet, akkor a letöltött Évváltó program indítása előtt a következőket kell megtennünk:

Raktár zárás 2015

  Készlet rendezéssel számíttassuk újra raktárkészleteinket [RAKTÁR fömeü / KÉSZLET RENDEZÉS (EGYENLEG) menüpont]. A készletnaplón a rendezetlen tételeket (rosszhelyre könyvelt tételek stb.) hozzuk helyre, hogy valós(ágközeli) zárókészletünk legyen. Ekkor lehet leltározni.

Leltár 2015december 31

  Akik az évet fizikai leltárral zárják, azok - javasolt raktáranként - egy raktár bevétjegyen tudják felvenni a leltár eltérést. A leltár felvételét több lista is segíti. Attól függően hogy tulajdonosi vagy alkalmazotti leltár történik. Javasolt a mennyiségek és értékek nélküli készlet lista (tipikusan ha érdekelt alkalmazott végzi a leltárt) nyomtatása, például a termékek lista név vagy kód szerint. Amennyiben tulajdonos vagy a készletben nem érdekelt alkalmazott végzi a leltározást akkor gyorsabb és egyértelműbb a [RAKTÁR fömenü - RAKTÁRANKÉNTI KÉSZLET almenüpontban] úgy hogy a szűrésben mindenre legyen állítva, mert akkor minden termék látszik ami megfordult hivatalosan a raktárban, ha mégis olyan fordul elő ami nincs a listán akkor azt hozzá kell írni. Ebben az esetben elég csak pipálni a mennyiségeket és mellé írni a valós mennyiséget illetve az eltérést (ez útóbbit kell csak a gépre is rögzíteni) Az eltérés géprevezetésére egy raktárbevétjegyet vagy raktárközi bizonylatot nyissunk (praktikus raktáranként külön külön) ahol a partnernévnek válasszuk ki a partner listából a leltár nevűt (ha nincs vegyük fel 1-es árkategória jelzéssel, általában a megszüntek között szokták tartani) dátumnak állítsuk be 2015december 31-et és adjuk hozzá tételként az összes eltérő terméket. Amiből többlet van azt pozitiv mennyiségként, amiből hiány volt azt negatív mennyiségként. A könyvelő döntése szerint a többletet vagy utolsó beszerzési áron - lásd 1-es árkategóia ha vezetik a termék kartonon az utolsó beszrzési árat, vagy mérlegelt átlagáron kell feltüntetni. Útóbbi esetben javasolt raktárközi bizonylaton felvenni a leltárt ahol a honnan egy fals leltár nevű cégbe nem számító raktár lehet és a cél a leltározott raktár (ekkor a program automatikusan a mérlegelt átlagárat számítja ki készlet redezéskor erre a bizonylatra). A leltár eltérés rögzítése után futtasuk le a [RAKTÁR fömenü / KÉSZLET RENDEZÉS (EGYENLEG) menüpont]
   Figyelem a [RAKTÁR fömenü LELTÁR almenüpont ] a könyvelés részére történő már rendezett valós készletet tartalmazó jelentés - csak lezárt időszak alapján az aktuális utolsó állapotot tükröző aláíró ív.
  Ha a fentiek szerinti sorrendben jól vittük fel a leltár eltérést akkor az így kapott leltáríven minden mennyiségnek egyeznie kell a kézi leltár adataival - ezért praktikus a valós mennyiséget és nem csak az eltérést felrögzíteni.

Nyító készlet az új évben.

   A 2015évben [Raktárankénti készlet] menüpont gombot megnyomva a [Zárókészlet export] gombbal tudjuk kiexportálni a zárókészleteinket az évváltó program részére. Régebbi programoknál ezt csak raktáranként egyessével tudjuk megtenni, a frissebbeknél a [Mind] gombot megnyomva az összes raktárunk zárókészlete exportálódik.
  Futtassuk le az Évváltás programot, amely az kiexportált készleteinket viszi magával az idei évbe.
   Az új év programját elindítva "FÁJL" főmenü [RENDEZÉS -> KILÉPÉS] menüpontjának megnyomása után újraindulva nyissunk meg egy új Raktárbevét jegyet. A bizonylatfej ablakban alul nyomjuk meg a [Tétel import] gombot. Egy új ablakban megjelennek a tavalyi raktáraink (vagy amennyi volt) és azok zárókészletei. Az elsőt válasszuk ki, ezzel a tételsorok beimportálódnak a bizonylatfej oldalra. Itt partnernek vegyünk fel egy technikai nevet (pld. Indulókészlet, Nyitókészlet, stb), dátumnak írjuk be 2015december 31-et (javasolt az időszakos analitikák miatt). Ezzel létrejött egy olyan nyitó bizonylat ami szabadon karbantartható (például ha január 1-vel fizikai leltárral indulnak, ahhoz igazítható - arra figyeljünk oda, hogy ekkor a leltár eltérés nem lett bizonylatolva - könyvelés - azaz az előző évi záró eltér az új évi nyitótól)
  Praktikus minden raktár induló készletét külön raktárbevét jegyre felvinni, mert ez a későbbi készletelemzést könnyíti meg (partnernévbe praktikus a bizonylat fejlécben beírni a raktárra utaló nevet vagy kódot, hogy a bizonylatlistán is azonnal látszódjon).
  Az esetleges készletkorrekciót célszerű egy külön bevétjegyen +/- előjelű mennyiségekkel megadva végrehajtani, hogy az indulókészletünk valóban egyezzen a raktárkészletekkel (még évváltás előtt) - lásd leltár feljebb.

Készletrendezés, majd raktárankénti zárókészlet export, ha szükséges.
raktár zórókészlet exporthoz enüpont
adott raktár zárókészlete
FÁJL fömenü - új év nyitása (ha nem az évváltó programot használják - útóbbi esetben vagy telepítnei kell a 2007-es programot, vagy kihuznoi az asztalra egy indító ikont)
fájl fömenü

Az új évben raktárbevét jegyen kell megadni a nyitó készletet (előző évi záró esetében jobbra lent a tételimport gombbal behúzható a zárókészlet.
raktár bevét jegy bizonylat feléc

A zárókészletek közül a megfelelő raktárat kell kiválasztani - javasolt egy raktár egy bevétjegy, hogy ha gond van könyebb legyen a hibát megkeresni illetve az analitikálk is egyértelműbbek lesznek.
adott raktár zárókészlet import

 
[ segítség ] [ demók ] [ termék ismertetők ] [ megrendelés ] [ letöltések ] [ árjegyzék ] [ regisztráció ] [ viszonteladóknak ] [ boltok ] [ címlap ]
* Bolti vásárlás esetén egyszer használatos műanyag csomagolásban van a termék (lásd doboz fotók),
  közvetlenül a gyártótól (jelen weblap) megrendelés esetén környezetbarátabb módon DVD-tokban szállítjuk.
 
 

Utolsó módosítás: 2011. 12. 01