Számla készítő programok

Évváltás a PRECÍZ számlázó programokban és az egyéb ügyviteli szoftvereinkben.
2014-2015

Az oldal tartalomjegyzéke:
- Ingyenes évváltó programok letöltése
- Tudnivalók az összes program esetében
- Hibajelzés kezelése
- Tudnivalók a készletet is kezelő programok esetében (adott programnál is leírva)

Az innen letölthető ingyenes évváltás csak egy segéd program nem jelent program frissítést !Letöltések
  FIGYELEM! Ha több modullal is rendelkezik csak a listán előbbre lévőt töltse le!

  Online nem telepíthetőek a programok, azokat le kell tölteni (javasolt az asztalra vagy egy ideiglenes könyvtárba) és feltelepíteni a meglévő program alapkönyvtárába (Pld.: C:\PSS8) !
Letöltés : A következő megfelelő programnévre kattinás után feljövő ablakban, jobb egér gombbal kattintson a telepit.exe feliratra és válassza a cél mentése más néven menüpontot, majd ott válassza ki az asztalt.

PRECÍZ Ft SZÁMLA (korábbi nevén SZÁMLA EGYSZERŰEN) - (mint termék a forgalmazása megszűnt, de támogatás továbbra is van)
PRECÍZ SZÁMLÁZÁS
PRECÍZ KÉSZLET
PRECÍZ RAKTÁROS
PRECÍZ HÁZIPÉNZTÁR (korábbi néven PÉNZÜGY)
PRECÍZ KERESKEDELEM
PRECÍZ ÜGYVITEL
PRECÍZ FŐKÖNYV (mint termék a forgalmazása megszűnt, de támogatás továbbra is van)

PRECÍZ AUTOSZERVIZ 
PRECÍZ KIKÜLDETÉS - (mint önálló termék a forgalmazása megszűnt, de támogatás továbbra is van)
PRECÍZ ÚTNYILVÁNTARTÁS - (mint önálló termék a forgalmazása megszűnt, de támogatás továbbra is van)
PRECÍZ SZÁMLA és RAKTÁROS együtt.

PRECÍZ REGISZTER - a csak ezt a modult használó ügyfeleinknek nem kell évet váltania, de lehet
PRECÍZ ELŐLEGBEKÉRŐ - ha csak ezt a modult vette meg
PRECÍZ FIZETÉSIFELSZÓLÍTÁS - ha csak ezt a modult vette meg

 

 Miért és kinek szükséges évet váltania?

   A programokban évet váltani nem feltétlen muszály. Akinek éves szinten párszáz bizonylata keletkezik, és nem ragaszkodik az új évben az 1-től induló számlasorszámhoz, annak nem is érdemes. Neki csak a számla azonosítóba tett a sorszámot megelőző vagy kővető (elő- vagy útótag) lévő évszámot kell módosítania (ha tartalmaz egyáltalán), így a számlasorszámozás folyamatossága biztosított. Más teendője nincsen, lehet az újabb bizonylatot írni.

   Akinek viszont ezres nagyságrendű bizonylata keletkezik egy évben, annak a gyorsabb adatkezelés miatt érdemes új "számlatömbbel" kezdenie az évet.
 

Hibajelzés

Windows XP rendszer alatt előfordulhat, hogy másolás előtt a következő hibaüzenetet kapjuk:

Kattintson a képre a teljes mérethez!

Ez esetben mentsük le az egér jobb gombjának "Cél mentése más néven..." menüpontjával az alábbi két kis fájlt a c:\Windows\System32\ könyvtárba, ha nem lennének ott ilyenek (ha van ne írjuk felül !!!).
- autoexec.nt
- config.nt

Ezután kezdjük újra az évváltó program futtatását.

Ha létezik ott ez a két fájl, ne írjuk felül azokat, mert más probléma állhat fenn, pl. nem elegendő rendszer-jogosultság, a windows xcopy programjának elérhetetlensége stb. Azonban ideiglenesen átnevezhetjük ezeket és úgy bemásolva a két fájlt hajtsuk végre az évváltást. Majd töröljük ki és nevezzük vissza az eredetit.

  Sikeres másolást követően kiléphetünk az Évváltás programból és a Windows asztaláról elindíthatjuk a 2016évi programot. A [FÁJL] főmenü [RENDEZÉS -> KILÉPÉS] almenüpontjának megnyomása után törlődnek az indexfájlok. Ezután módosíthatjuk az [ALAPBEÁLLÍTÁSOK] -> [ BIZONYLAT AZONOSÍTÓK ] (régebbi programoknál SZÁMLAFEJ vagy BIZONYLATFEJ )menüpontjában az induló bizonylatszám elő-és utótagját, hogyha szükséges, és már írhatjuk is az első számlát.
  Az Évváltás telepítő programot feltétlen töröljük le, mert újbóli használatával felülírhatjuk ezévi adatállományunkat!
  A tavalyi Precíz program indító ikonjait pedig tegyük át egy pld. "Precíz 2015" nevű mappába, nehogy valaki abban kezdjen el bizonylatot írni! Több cég egy gépen esetében értelem szerűen ez Cég1_ 2015Cég2_ 2015 nevű mappa legyen, ahol a cég helyére egy rövid a cégre utaló név kerüljön.

  A rendszeres adatmentésről továbbra se felejtkezzünk el! A program floppy-s adatmentése a lemez kis kapacitása és sérülékenysége miatt 2005 januárjától már nem támogatott. Javasoljuk, hogy a program teljes könyvtárát írják ki CD-re DVD-re, vagy USB memóriára. Ezek sokkal nagyobb biztonságot adnak a floppy-nál, amit a mára nagyszámban használt mobiltelefonok, vagy egy mágneses fém tárgy bármelyike könnyedén törölni tud.
  Amennyiben szükséges eszközök hiányában csak a floppy-s mentésre van lehetőségünk, a program könyvtárában lévő "Adatment.exe"-t jobb egérgombbal húzzuk ki az Asztalra és így készítsünk neki indító ikont (csak régi programoknál).

 Amennyiben az új évet fizikai leltárral kezdjük, az Évváltás program lefuttatásán (majd a leltáron és annak felvitelén - raktár bevétjegy) kívül más teendőnk nincsen.

  Ha viszont az előző év zárókészletével akarjuk nyitni az új évet, akkor a letöltött Évváltó program indítása előtt a következőket kell megtennünk:

Raktár zárás  2015

  Készlet rendezéssel számíttassuk újra raktárkészleteinket [RAKTÁR fömenü / KÉSZLET RENDEZÉS (EGYENLEG) menüpont]. A készletnaplón a rendezetlen tételeket (rosszhelyre könyvelt tételek stb.) hozzuk helyre, hogy valós(ágközeli) zárókészletünk legyen. Ekkor lehet leltározni.

Leltár  2015 december 31

  Akik az évet fizikai leltárral zárják, azok - javasolt raktáranként - egy raktár bevétjegyen tudják felvenni a leltár eltérést. A leltár felvételét több lista is segíti. Attól függően hogy tulajdonosi vagy alkalmazotti leltár történik. Javasolt a mennyiségek és értékek nélküli készlet lista (tipikusan ha érdekelt alkalmazott végzi a leltárt) nyomtatása, például a termékek lista név vagy kód szerint. Amennyiben tulajdonos vagy a készletben nem érdekelt alkalmazott végzi a leltározást akkor gyorsabb és egyértelműbb a [RAKTÁR fömenü - RAKTÁRANKÉNTI KÉSZLET almenüpontban] úgy hogy a szűrésben mindenre legyen állítva, mert akkor minden termék látszik ami megfordult hivatalosan a raktárban, ha mégis olyan fordul elő ami nincs a listán akkor azt hozzá kell írni. Ebben az esetben elég csak pipálni a mennyiségeket és mellé írni a valós mennyiséget illetve az eltérést (ez útóbbit kell csak a gépre is rögzíteni) Az eltérés géprevezetésére egy raktárbevétjegyet vagy raktárközi bizonylatot nyissunk (praktikus raktáranként külön külön) ahol a partnernévnek válasszuk ki a partner listából a leltár nevűt (ha nincs vegyük fel 1-es árkategória jelzéssel, általában a megszüntek között szokták tartani) dátumnak állítsuk be 2015december 31-et és adjuk hozzá tételként az összes eltérő terméket. Amiből többlet van azt pozitiv mennyiségként, amiből hiány volt azt negatív mennyiségként. A könyvelő döntése szerint a többletet vagy utolsó beszerzési áron - lásd 1-es árkategóia ha vezetik a termék kartonon az utolsó beszrzési árat, vagy mérlegelt átlagáron kell feltüntetni. Útóbbi esetben javasolt raktárközi bizonylaton felvenni a leltárt ahol a honnan egy fals leltár nevű cégbe nem számító raktár lehet és a cél a leltározott raktár (ekkor a program automatikusan a mérlegelt átlagárat számítja ki készlet redezéskor erre a bizonylatra). A leltár eltérés rögzítése után futtasuk le a [RAKTÁR fömenü / KÉSZLET RENDEZÉS (EGYENLEG) menüpont]
   Figyelem a [RAKTÁR fömenü LELTÁR almenüpont ] a könyvelés részére történő már rendezett valós készletet tartalmazó jelentés - csak lezárt időszak alapján az aktuális utolsó állapotot tükröző aláíró ív.
  Ha a fentiek szerinti sorrendben jól vittük fel a leltár eltérést akkor az így kapott leltáríven minden mennyiségnek egyeznie kell a kézi leltár adataival - ezért praktikus a valós mennyiséget és nem csak az eltérést felrögzíteni.

Nyító készlet az új évben.

   A 2015évben [Raktárankénti készlet] menüpont gombot megnyomva a [Zárókészlet export] gombbal tudjuk kiexportálni a zárókészleteinket az évváltó program részére. Régebbi programoknál ezt csak raktáranként egyessével tudjuk megtenni, a frissebbeknél a [Mind] gombot megnyomva az összes raktárunk zárókészlete exportálódik.
  Futtassuk le az Évváltás programot, amely az kiexportált készleteinket viszi magával az idei évbe.
   Az új év programját elindítva "FÁJL" főmenü [RENDEZÉS -> KILÉPÉS] menüpontjának megnyomása után újraindulva nyissunk meg egy új Raktárbevét jegyet. A bizonylatfej ablakban alul nyomjuk meg a [Tétel import] gombot. Egy új ablakban megjelennek a tavalyi raktáraink (vagy amennyi volt) és azok zárókészletei. Az elsőt válasszuk ki, ezzel a tételsorok beimportálódnak a bizonylatfej oldalra. Itt partnernek vegyünk fel egy technikai nevet (pld. Indulókészlet, Nyitókészlet, stb), dátumnak írjuk be 2015december 31-et (javasolt az időszakos analitikák miatt). Ezzel létrejött egy olyan nyitó bizonylat ami szabadon karbantartható (például ha január 1-vel fizikai leltárral indulnak, ahhoz igazítható - arra figyeljünk oda, hogy ekkor a leltár eltérés nem lett bizonylatolva - könyvelés - azaz az előző évi záró eltér az új évi nyitótól)
  Praktikus minden raktár induló készletét külön raktárbevét jegyre felvinni, mert ez a későbbi készletelemzést könnyíti meg (partnernévbe praktikus a bizonylat fejlécben beírni a raktárra utaló nevet vagy kódot, hogy a bizonylatlistán is azonnal látszódjon).
  Az esetleges készletkorrekciót célszerű egy külön bevétjegyen +/- előjelű mennyiségekkel megadva végrehajtani, hogy az indulókészletünk valóban egyezzen a raktárkészletekkel (még évváltás előtt) - lásd leltár feljebb.

 
 
[ segítség ] [ demók ] [ termék ismertetők ] [ megrendelés ] [ letöltések ] [ árjegyzék ] [ regisztráció ] [ viszonteladóknak ] [ boltok ] [ címlap ]
* Bolti vásárlás esetén egyszer használatos műanyag csomagolásban van a termék (lásd doboz fotók),
  közvetlenül a gyártótól (jelen weblap) megrendelés esetén környezetbarátabb módon DVD-tokban szállítjuk.

Utolsó módosítás: 2012. 01. 02

Tartalomjegyzék

nem rendelhető

Évváltás 2012->2013
Évváltás 2013->2014
Évváltás 2014->2015
Évváltás 2015->2016
Évváltás 2016->2017
Évváltás 2017->2018
Évváltás 2018->2019
Évváltás 2019->2020

2013-as utolsó program
frissítés letöltése.


Nyitólap